HERKESE ADALET

21.10.2013 15:08

Futbol oyunu içerisinde saha içinde görev yapan 3 meslek grubu var.

Birincisi Teknik Direktör; hepimiz şunu biliyoruz, hücum futbolu benimseyen hoca var, defansif oynayan hoca var, dengeli oynayan var, akıllısı var, kurnazı var, tecrübelisi var, 100 çeşit hoca var. Meslek adı tek ama icra şekli türlü türlü.

İkincisi Futbolcu, zaten kafadan onları 11 pozisyona tasnif ediyoruz. Her pozisyon içinde ise ofansifi, defansifi, topçusu, atleti, zekisi, sezgilisi, 100 çeşit futbolcu var. Meslek adı tek ama icra şekli türlü türlü. 

Üçüncüsü ise hakem. Onlarda insan. Onlarında yukarıdaki unsurlardan hiçbir farkı yok. Fakat sanki bu insanlar tek mesleği tek şekilde icra etmeliymiş gibi bir ALGI var.

Kontak futbolu seven var, hücum eden takımı kollayan var, defans yapan takımı koruyan var, kural kitabını eksiksiz uygulayan var, maçın tansiyonuna göre idare eden var, var oğlu var, elbette 100 çeşit hakemde var, onlarında oyunu yorum şekli var.

YASAL MANİPÜLASYON BİTMELİ

Bizler hoca ve oyuncu karakteristiklerine son derece hakimiz. Çok net olarak niye o oyuncuyu oraya koydun , niye bu maçı bu kadar defansif oynadın gibi yorumlar yapabiliyoruz.

Oysa hakem tercihlerinin neye göre yapıldığını sorgulayan hiçbir sistem ve ya düzen yok.

Benim net ve tartışmasız olarak ortaya koyabileceğim bir BİLGİ var, Bir hakem kariyeri boyunca X takıma 30 kez Y takımına 10 kez gidebiliyor.

Bir başka hakem X takıma 13 kez deplasmana, sadece 3 kez kendi sahasına gidebiliyor.

Ve ya bir hakem X takımının maçına hiç gidemiyor.

Dünyanın hiçbir sisteminden böyle bir istatistik çıkmaz, çıkmamalı.

Adalet için çaba gösterenlerin konuya buradan yaklaşmalarını ve İSİM ve ya TAKIM üzerinden tartışmamalarını tavsiye ediyorum.

Özelikle ana medyada görev alanların ve kulüp yöneticilerinin sıkıntıyı bu basit ve izahı olamayacak istatistikler üzerine tartışmaya açmalarını diliyorum.

Bu sayılar bile dengeye gelse DEV bir adım olur.

 

RÜZGAR SAĞNAK